maandag 9 februari 2009

Welkom

Zo, het idee is er al zeker een half jaar, dus het wordt tijd voor een eerste bericht. Deze blog moet gaan over kunstbeleving.

Hoe meer ik erop let, hoe meer momenten er blijken te zijn dat ik iets meemaak dat te maken heeft met een culturele of in elk geval een intense ervaring. Daarbij vraag ik me steeds af, wat maakt het nu een intense ervaring, wat is kunst, en wat is de essentie van kunstbeleving of een intense artistieke ervaring.

Veel aantekeningen van de afgelopen maanden wil ik nog verder gaan uitwerken hier, en er zullen nieuwe recente ervaringen bijkomen. Alvast een greep uit de onderwerpen:

  • Ik stond drie kwartier naar ansichtkaarten te turen in een museumshop in Frankfurt, omdat ik 8 euro te duur vond om het museum binnen te gaan.
  • Woest geworden van de uitspraak dat de maker van het controversiële kunstwerk 'er misschien beter een bordje met tekst en uitleg bij had kunnen doen, zodat het niet verkeerd begrepen zou worden'. Het idee dat de maker de boodschap bepaalt, is zó 1860.
  • Interessant-doenerij in het concertgebouw. Mijn kunstbeleving is groter als ik in de rij sta bij McDonalds.
  • Intens kunstbeleven is een levensfilosofie. Kijk om je heen en je ziet het.
  • Als een geschiedenisverhaal je diep ontroert, is het dan een kunstbeleving of realiteit? Waarin verschilt de realiteit dan van de kunst?
  • Over verstopte kunst op station Utrecht centraal, die me raakt, ontroerd, laat nadenken.
  • en meer..

1 opmerking:

MobbingAdvies zei

Ik vond de volgende kenmerken van emotioneel hooggevoelige personen:

Emotionele gevoeligheid: Verwijst naar de intensiteit van de emoties en naar sensitiviteit. Indien sterk aanwezig: complexe gevoelens en emoties, intense gevoelens, sterk en verfijnd gevoelsbewustzijn, sterk vermogen tot empathie, sterke gehechtheid aan personen, dieren of plaatsen…maar ook verlegenheid, opwinding, psychosomatische klachten, sterke gevoelsherinneringen van ervaringen in het verleden, bezig zijn met de dood, angsten, depressie, intens gevoel van eenzaamheid, sterk verantwoordelijkheidsgevoel, schuldgevoelens. Emotionele 'over-excitability' vormt, via zelfreflectie en zelfbeschouwing, de basis van de relatie tot zichzelf en vormt, via medeleven en responsiviteit, de basis van de relatie tot de anderen. Dus het gaat niet om emotionaliteit maar om emotionele intensiteit en sensitiviteit.
• Gevoelens en intense emoties: Positieve gevoelens, negatieve gevoelens, extreme emoties, complexe emoties en gevoelens, inleven in gevoelens van anderen, besef van een brede range van gevoelens
• Sterke lichamelijke reacties bij gevoelens: Gespannen maag, pijn in de buik, blozen, hartkloppingen, opvliegers, warm worden, zweethanden
• Sterke gevoelsmatige reacties: Geremd (verlegen, timide), enthousiast, extatisch, euforisch, trots, sterk geheugen voor emoties, schaamte, gevoel van niet-realiteit, angsten en ongerustheid, schuldgevoel, zorgen over doodgaan, depressieve gedachten en denken over zelfmoord.
• Vermogen zich sterk te hechten, diepe relaties: Sterke emotionele banden en verbindingen met personen, met levende dingen, met plaatsen, met dieren; moeilijk in het aanpassen aan nieuwe omgevingen; sterk meevoelend met anderen, reagerend op anderen, gevoelig voor relaties, eenzaamheid.
• Goed gedifferentieerde gevoelens tegenover zichzelf: Innerlijke dialoog en scherp oordeel over zichzelf.